Mapa stránky

Gemersko-malohontské
osvetové stredisko

Zriaďovateľ

Gemersko-malohontské
osvetové stredisko

Zriaďovateľ

Daxnerov Tisovec 2019

13. decembra 2019 Gemersko-malohontské osvetové stredisko a Mesto Tisovec usporiadali 39. ročník regionálnej prehliadky speváckych zborov dospelých Daxnerov Tisovec. Podujatie začalo kladením vencov pri buste Dr. Samuela Daxnera, kde v sprievodnom kultúrnom programe účinkoval Mužský spevokol Dr. Samuela Daxnera z Tisovca.

Súčasťou podujatia bola aj predajná výstava ručných prác ľudových remeselníkov (Eva Dolinajová, Andrea Figľušová, Jarmila Hoosová, Soňa Hrončeková, Eva Manicová, Ľubica Pinerová) pod názvom Vianočná nálada vo vestibule kultúrneho domu. Návštevníci mali možnosť nielen  obdivovať, ale aj  zakúpiť si rôzne vianočné predmety, medovníčky, háčkované vianočné ozdoby, darčekové predmety zo šúpolia, atď.

Prehliadku  speváckych zborov v spoločenskej sále zahájil so svojim programom domáci Mužský spevokol Dr. Samuela Daxnera, ktorý funguje už 142 rokov bez prerušenia svojej činnosti. K nim sa pridal aj Ženský spevokol z Tisovca, ktorý vznikol pred rokom. Obidva spevokoly dirigovala Gabriela Rufusová.

Ako ďalší vystupoval Miešaný spevácky zbor Bona fide, ktorý pracuje už 48. rok pri Mestskom kultúrnom stredisku v Rimavskej Sobote. Súčasný repertoár zboru pozostáva zo skladieb rôznych žánrov od renesancie až po muzikál, gospely a moderné piesne. Má za sebou stovky vystúpení v rodnom meste, ako aj úspešné zahraničné zájazdy: Paríž, Praha, Rím, Forli, Kysač... Dirigentkou Bona fide je Jana Dobrocká.

Prehliadka pokračovala vystúpením Miešaného speváckeho zboru Blaha Lujza, bol založený v roku 2007 pri Základnej organizácii Csemadoku v Rimavskej Sobote. Od svojho založenia svoje mesto reprezentuje nielen na regionálnej úrovni, ale aj za hranicami Slovenska. Spevácky zbor sa predstavil už v Lučenci, v Košiciach, v Tornali, vo Fiľakove, v Moldave nad Bodvou, v Šahách, v Plešivci, vo Veľkom Mederi, v Ózde, v Miškolci, v Budapešti a v minulom roku mal úspešné vystúpenie na Medzinárodnom festivale speváckych zborov v Krakove. V súčasnosti funguje pod vedením dirigenta Szilárda Sósika.

Ďalším účinkujúcim večera bolo Vokálne kvarteto z Rimavskej Soboty, ktoré úspešne pôsobilo 20 rokov od r. 1995 do r. 2015. Po krátkej prestávke od roku 2017 účinkuje na  kultúrnych podujatiach mesta, aj mimo neho s rôznorodým repertoárom v novom zložení: Viera Slatinská, Etela Gyürkeová, Štefan Hájek, Štefan Gabčan, korepetícia: Eva Čarnoká.  

Ako ďalší vystupoval Spevácky zbor Quirin z Revúcej, ktorý bol založený v októbri roku 2005. V súčasnosti má 28 členov a vedie ho Jaroslav Petr a Renáta Brezovská. Spevácky zbor má za sebou mnoho úspechov, zlatých a strieborných ocenení na celoslovenských aj medzinárodných festivaloch. Spolu so speváckym zborom Bona fide sa zúčastnil  zájazdu do Paríža, v rámci ktorého úspešne vystúpil v parížskom chráme St. Madeleine.

Hovorí sa, že všetko dobré, keď je koniec dobrý. O tejto zlatej pravde svedčil nádherne zostavený program vzácneho hosťa podujatia, Miešaného speváckeho zboru CANTICA COLLEGIUM MUSICUM z Martina, ktorý bol založený vo februári 1991 skupinou nadšených spevákov z radov Martinského spevokolu. Zbor úspešne reprezentuje mesto Martin a Slovensko doma i v zahraničí, vystupoval napr. v Holandsku aj pred holandskou kráľovnou Beatrix a vo Vatikáne v Bazilike Svätého Petra i na audiencii pápeža Benedikta XVI. K výrazným úspechom speváckeho zboru patria získané ocenenia na medzinárodných  súťažiach, z ktorých najvýznamnejšie sú zlatá medaila na svetovej zborovej olympiáde v juhoafrickom meste Tshwane a dve zlaté medaily a zaradenie do kategórie TOP LEVEL na 4. európskej zborovej olympiáde vo švédskom Gothenburgu. Súčasným dirigentom speváckeho zboru je Štefan Sedlický.

V závere prehliadky Daxnerov Tisovec vo svetle sviečok v podaní všetkých prítomných spevokolov zazneli dve spoločné skladby: Ave Maria od Mikuláša Schneider-Trnavského a tradičná vianočná pieseň Tichá noc, svätá noc.

Poďakovanie všetkým účastníkom vyjadrili odovzdaním ďakovných listov primátorka mesta Tisovec Irena Milecová a riaditeľka Gemersko-malohontského strediska v Rimavskej Sobote Darina Kišáková.

39. ročník regionálnej prehliadky speváckych zborov dospelých Daxnerov Tisovec 2019 sa skončil spoločnou večerou v dobrej nálade, v porozumení a v krásnej predvianočnej atmosfére.

Podujatie z verejných prostriedkov podporil Fond na podporu umenia.

Hľadať

Spojte sa s nami

Digitálny sprievodca

Digitálny sprievodca kultúrnymi službami Banskobystrického samosprávneho kraja
Otvoriť sprievodcu

Partneri

fond-na-podporu-umenia-logo
kult-minor-logo
akoi-logo
rimava-sk-logo
radio-regina-stred-logo
v-obraze-logo

Partneri

fond-na-podporu-umenia-logo
kult-minor-logo
akoi-logo
rimava-sk-logo
radio-regina-stred-logo
v-obraze-logo
Logo-GMOS

Gemersko -malohontské
osvetové stredisko

Jesenského 340/5
979 01 Rimavská Sobota

Obsahová zodpovednosť:
Gemersko-malohontské osvetové stredisko
Jesenského 340/5
979 01 Rimavská Sobota

Technický prevádzkovateľ:
PROGNESSA, s. r. o.
Slobody 27
980 22 Veľký Blh

Zriaďovateľ:

BB samospravny kraj logo

Hľadať:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram